מזל טלה
מרץ מזל טלה- יום ג' 21.3.17
טלה – מאזניים
אבקש את יהודה לתקשורת:
ש: מהו אדם שלם?
בסדרת הרעיונות של מחזורי הזמן – רעיון 'האדם' מופיע בעולם ועם תחילת מזל טלה – פותח הוא את המעגל באביב, וזה הרעיון הקוסמי הראשוני. כי ראש חודש ניסן מייצג במסורת התרבות שלנו את בריאת העולם. מזל טלה הוא האדם שמגיע לאחר שנבראה התשתית הקיומית, העולם.
המילה 'בראשית' פירושה בהעתקת סדר האותיות – בית ראש. זהו הבית לראש.
עם זאת, חודש תשרי המשלים את ניסן, הלוא הוא חודש מזל מאזניים, ידוע כתקופת השנה שבה מופיע האדם. ומערכות-היחסים שלו מאפיינות את מזל מאזניים, כי הן הביטוי של בניית האדם הראשונית בטלה, שנועדה להתפתחות הרמונית במאזניים. היה זה שורש היחסים במרחב, המובנה בעמל האדם להשלמת מלאכת הבריאה בקיום התודעה של 'האני' מול 'הזולת', וכול המתחייב מכך.
אכן לאחר בניית הבית או עם השלמת ששת ימי הבריאה, מתחילה המלאכה עצמה.
אמנם ביום השישי הוא מתייצב ומופיע בתור האדם. הראש מופיע ראשון, וכך מזל טלה מייצג את הראש שהוא גם הראשון, כשהראש מופיע בלידה כראשון המוביל. אך העבודה עצמה, מערכות היחסים, כרוכה בתיאום בצרכים של היחיד ובצרכים של האחרים.
ת: מה שאני אומר על השלם, אשר הוא השלום והקונפליקט, הוא מה שאמרתי תמיד: אין שלום ללא הבנה שאת השלום נחוץ לעשות בכל רגע ורגע.
מה שאומר, שאנחנו לא לבד, אז יש לעשות שלום עם אלו שנמצאים אתנו, בחברתנו.
אין זאת אומרת שלא ראוי להתדיין אתם, או לברר דברים ולהבהיר מחלוקות. הרי זוהי עבודת הבירורים והדיאלוג. לכן, ככל שמדברים מהר יותר על הדברים הכאובים כן ייטב. ולא זו בלבד, אלא יש ליישר את ההדורים באותו יום שבו הם קרו, ככל האפשר. ואז מתקבל בכל יום חדש איזשהו שיח שמטרתו להבהיר דברים, לאור הסבירות שכל בעיה יכולה להיראות מעוגנת על בסיס מקורקע, לאחד ולגלם את הרוח במיטבה על ידי קשב והטעמת הדברים שחשובים לכל צד.
אם היינו רוצים להבין את אשר אפשרי להשיג באותו הזמן, היינו מברכים על כל הישג והישג בשיחה בשעה טובה ומוצלחת. הבנת נושא הזמן מאפשרת לבוא לעמק השווה. האם פתרנו את השאלה מה תפקיד הפילוסוף בהארת הסביבה ביחס לנושא הטעון שיח מרפא? לא, אבל השיתוף של חברים בענייננו מייצר אווירה מנחמת, מלטפת, מרפאה. כמו תפוח אחד ליום, ..An apple a day keeps the doctor away.
אווירה טובה חשובה לשיחה. כשיש אמון ורצון טוב, מה זה אומר עלינו? האם אנחנו מקבלים את מה שדרוש לנו ורצינו, כשיש תקשורת מיטיבה? קרוב לוודאי שכן, כאשר מחקרים מראים דרכי נועם לדיאלוג מתקן, הייתי מעדיף לחשוב שאין כותרת טובה יותר לכך, מאשר "בוא הביתה, אנחנו פה".
מה שמשמן את החיכוך בתקשורת, מרשל רוזנברג פיתח שיטת "תקשורת לא אלימה", המפרטת כיצד לנהל את השיחה: להימנע מלהאשים את הצד השני, כי זה מה שגורם למריבות וסכסוכים. וכך להתמקד בתיאור ניטראלי של המצב המסוים – ומה זה גורם לנו להרגיש. ומה הייתי רוצה ברצונותיי העמוקים ביותר, או מה הצורך העמוק שלי בנידון. לאחר שנבחין מה אנו מרגישים לגבי המצב המסוים, נבחן מה הננו מציעים באופן מעשי לניקוי השולחן, לאור כל אלו.
גם שיטת "התקשורת הצלולה" מציינת את העיקרון, כי במעמד השיח יש להעלות את הדברים שרלבנטיים מנקודת המבט של הרגע הזה בהווה. וכמו כן בשיטת "התקשורת השקופה", התקשורת דו-כיוונית כפעילות משותפת על בסיס שוויוני. השיח המרפא הוא על בסיס דו-כיווני ולא רק כמטפל-מטופל.
הבנת משמעות האדם כבניין-עד של האינטליגנציה הבוראת, מטילה אור על מבנה הקהילה.
הבנות הבית האנושי משקפות כיצד חברי הקהילה חברים זה לזה והופכים להיות 'תראפויטים' המאמנים אחד את השני באמצעי של אמנות התקשורת הבונה. במערכות-יחסים טמונה המשמעות של ההרמוניה היקומית.
ששת החודשים של השנה מתשרי עד ניסן הוא זמנם של ששה חודשים נקביים של מחזור סתיו-חורף. ואילו את ששת החודשים הזכריים מקובל לראות כחודשי האביב והקיץ, או ניסן-אב.